Voor wie is Bijen bij de Zaak

Voor iedereen die zich in wil zetten voor een gezondere en duurzame leefomgeving

Wat doet Bijen bij de Zaak

Wij plaatsen en verzorgen van bijenkasten en geven biodiversiteitsadvies.

Wie is Bijen bij de Zaak

Onze vakkundige adviseurs staan klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw project.


Voor wie is Bijen bij de Zaak?

Bedrijven, organisaties, gemeentes en anderen

Bijen bij de Zaak is er voor iedereen die zich in wil zetten voor een gezondere en duurzame leefomgeving.  Vind jij ook dat we beter voor de natuur moeten zorgen? Zodat de natuur weer beter voor ons kan zorgen? Wil jij daar met je bedrijf, organisatie, vereniging of overheidsinstelling een bijdrage aan leveren en daarmee een duurzaam signaal afgeven? Neem dan contact op met Bijen bij de Zaak.

 


Wat kun je van ons verwachten?


PLAATSING

Eén van onze imkers komt langs en bepaalt samen met jou de beste plek voor de bijenvolken. De rest regelen wij.

CONTROLES

Als de bijen eenmaal op het dak, terrein of in de tuin staan, komt er regelmatig een ervaren imker langs komen om te kijken of alles nog goed gaat.

HONING

Het vloeibare goud! Heerlijk om te eten, in een potje, of voor relaties. Maar vooral het bewijs dat er bij jullie bedrijf een gezond en duurzaam gehouden bijenvolk staat.


BIODIVERSITEIT

Wij helpen graag met advies over aanplanten van insecten-vriendelijke tuinen of groene daktuinen. Bomen en planten dragen substantieel bij aan bio-diversiteit en nemen bovendien grote hoeveelheden CO2 op.

WORKSHOPS

We nodigen iedereen uit om de bijen wat beter te leren kennen. We kunnen voor jullie een aantal bezoeken aan de bijen of zelfs een workshop organiseren over de bijen en het werk van de imker.

LEZINGEN

Je hebt vast wel eens over ‘het bijenprobleem’ gehoord. En je collega’s misschien ook wel. Maar wat houdt het precies in? Wij kunnen jullie in een leuke lezing volledig BIJ praten en uitleggen hoe het nu zit.


CERTIFICAAT

Natuurlijk krijgen jullie een echt certificaat! Een duurzame "tuin" of kantoordak met Biologisch-dynamisch gehouden bijen erop. Dat is wat waard! Daarom reiken we aan alle bedrijven die hier gebruik van maken een echt een certificaat uit.

BOMEN EN PLANTEN

Bijen doen het goed als de biodiversiteit er goed bij staat. Daarom gaat een deel van alle opbrengsten naar het platen van nieuwe bomen. Bedrijven kunnen ook bomen plaatsen of sponsoren en we kunnen helpen het bedrijfsterrein nog aantrekkelijker te maken voor insecten en andere dieren.

SPONSOR PAKKETTEN

Hoe meer bijen in de omgeving, hoe beter. Daarom is het ook mogelijk om om een bijenvolk (met het gehele pakket) te schenken aan bijvoorbeeld een school in de buurt. Of om een bijenvolk te adopteren.


Bijen bij de Zaak - Expertise in Bijenkastverhuur en Verzorging

Bijen bij de Zaak is gespecialiseerd in het plaatsen en verzorgen van bijenkasten, en we bieden deze diensten aan bedrijven, verenigingen, scholen, horecagelegenheden, zorginstellingen en overheidsinstanties. Zelfs particulieren kunnen kasten door ons laten plaatsen en verzorgen. Met gemiddeld zo'n 40.000 bijen per bijenkast, positioneren we de bijenkasten in de directe nabijheid van het bedrijfspand of -perceel. Wij nemen de volledige zorg voor de bijenkasten op ons, inclusief monitoring, controle en verzorging gedurende alle seizoenen. Bijen bij de Zaak staat garant voor een zorgeloze service voor jouw organisatie!

Voor bedrijven waar een bijenkast niet fysiek op het terrein of dak kan worden geplaatst, bieden we nu de mogelijkheid om een bijenkast te adopteren. Als de ruimte op jouw bedrijfsterrein niet geschikt is, kun je een bijenkast adopteren die wordt geplaatst op onze bijenstal in Groningen. Dit is niet alleen financieel voordeliger, maar de geoogste honing wordt ook persoonlijk bij jou afgeleverd."

 


Wie is Bijen bij de Zaak?

Ik ben Sander en ben sinds 2019 gepassioneerd bijenhouder. Ik heb in 2023 besloten van mijn passie mijn beroep te maken en het roer omgegooid van het bedrijfsleven naar de bijen. Ik probeer zoveel mogelijk te imkeren met een bio dynamische grondslag en met de inheemse Zwarte bij of een teelt vanuit de Zwarte bij. Wel zo goed voor de natuur en de biodiversiteit! Wij werken samen diverse andere en lokale imkers door heel Nederland. Daarnaast we krijgen hulp en ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die op een andere manier niet makkelijk aan het werk komen. Ook zijn er een aantal mensen die ons vrijwillig ondersteunen bij de vele leuke klussen. Zoals bomen en bloemen planten en het honing slingeren.

 

De achteruitgang van de honingbij, maar ook andere bestuivende insecten en de natuur in het algemeen, gaan mij aan het hart. Ik wil bijdragen aan het remmen van deze achteruitgang om zo weer op voor te kunnen koersen. Op kleine schaal, maar het begin is er! Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk kennis te delen door les te geven op scholen, verenigingen en bij bedrijven.

 

De adoptie bijen en onze eigen bijen (voornamelijk voor de teelt en onderzoek) staan op 3 verschilleden plekken in en om de stad Groningen. Op deze locaties probeer ik ook zoveel mogelijk bij de dragen aan een optimaal leef gebied voor alle soorten insecten. Er worden regelmatig nieuwe bomen en diverse andere bloemen aangeplant om de biodiversiteit en voedsel voorziening voor alle insecten te bevorderen. Deze ‘’georganiseerde puinhoop’’ is een walhalla voor alle soorten bloemen, planten, struiken en bomen en een lust voor insecten, vogels en andere dieren zoals de hazen, egels en reeën.

 

Ontdek de wereld van bijen Bijen bij de Zaak.

Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem, met de honingbij als bekendste vertegenwoordiger. Bij De Zaak dragen wij zorg voor deze bijzondere wezens en streven we naar het herstel van inheemse bijensoorten in Nederland. De honingbij, ooit een 'wilde bij,' is decennia geleden overgegaan van wilde naar gedomesticeerde status en komt dus niet meer in het "wild" voor. Wij werken actief aan het herintroduceren van inheemse bijen, met een focus op de Zwarte bij, om zo de biodiversiteit te vergroten. Alle bestuivers hebben een sleutelpositie in dit verhaal. Doordat a.o. bijen bloemen, planten en bomen bestuiven houden zij de variatie van soorten in stand. Zeker ook in de stad en bedrijfsterreinen!

Helaas worden ongeveer 360 soorten wilde bijen in Nederland ernstig bedreigd. Factoren zoals klimaatverandering, gebrek aan nestelplekken, bestrijdingsmiddelen en verstedelijking hebben ertoe geleid dat meer dan de helft van de wilde bijensoorten op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat. In lijn met de Nationale Bijenstrategie hanteren wij een drieledige aanpak:

Nieuwe Leefgebieden Creëren

Wij planten bomen en planten om nieuwe leefgebieden te creëren en de natuurlijke omgeving te verrijken.

Projecten voor Behoud en Herstel van de Bijenstand

Wij initiëren of ondersteunen projecten gericht op het behoud en herstel van bijenpopulaties.

Bewustzijn Vergroten

Wij delen kennis en vergroten het bewustzijn over bijenproblematiek via lessen, workshops en lezingen.

Onze passie voor bijen en natuur, gecombineerd met professionalisme en wetenschappelijke inzichten, stelt ons in staat om de imkerij en lokale biodiversiteit naar nieuwe hoogten te tillen.


Onze manier van werken

Volgens de Biologisch Dynamisch uitgangspunten Imkeren

Wij omarmen de principes van Biologisch Dynamisch Imkeren, gebaseerd op de antroposofische filosofie van Rudolf Steiner. Onze benadering eert de honingbij als organisme en minimaliseert menselijke interventie. Bijen ontvangen geen suikerwater omdat onderzoek heeft aangetoond dat bijen gevoed met suiker bepaalde genen niet goed ontwikkelen, met name diegene die cruciaal zijn voor hersenprocessen en het immuunsysteem.

De Zwarte Bij: Inheemse Honingbij voor Duurzame Imkerij

De Zwarte bij (Apis mellifera mellifera), onze inheemse honingbij, gedijt natuurlijk in Noord(west)-Europa. Waarom kiezen we voor de Zwarte bij?

  • Natuurlijke selectie gedurende duizenden jaren heeft haar aangepast aan lokale omstandigheden.
  • Uitstekende bestuiver en honingproducent.
  • Sterke spaarzaamheid, groot vliegvermogen, en het vermogen om uit te vliegen in kouder, winderiger weer.
  • Natuurlijke weerstand tegen verschillende bijenziektes.

Biodiversiteit en Ecologische Verantwoordelijkheid

Wij erkennen het belang van biodiversiteit en nemen ecologische verantwoordelijkheid door:

  • Maximaal 3 bijenvolken per km2 in een straal van 3 km te hanteren, om het evenwicht in de omgeving te bewaren.
  • Onderzoek te doen naar drachtplanten en bijenvolken van andere imkers in de omgeving.
  • Activiteiten te organiseren ter bevordering van bijenplanten voor alle bestuivers.
  • Aanplanten zoveel mogelijk extra inheemse planten voor alle bestuivers.

Duurzaamheid in de Praktijk

Onze duurzaamheidspraktijken omvatten:

  • Hergebruik van bijenwas voor nieuwe wasraten, kaarsen van bijenwas en andere producten.
  • Zelfgemaakte bijenkasten van houten restmateriaal uit meubelbouw of hergebruik oudere kasten.
  • Minimaal gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en beperkt ingrijpen bij ziektes.

Lokaal Betrokken

Wij zijn lokaal betrokken door:

  • Het organiseren van educatieve en biodiversiteitsbevorderende activiteiten.
  • Samen te werken met scholen, onderzoeksinstituten natuur educatie stichtingen en andere belanghebbenden.
  • Het aanmoedigen van de verbinding tussen imkers, burgers, verenigingen, bedrijven, overheden, universiteiten, onderzoeks- en opleidingsinstituten.
  • Als kennispartners zijn Wageningen University (WUR), Naturalis en EIS Kenniscentrum Insecten (EIS) erg belangrijk voor onze informatie.